Şerif Hüseyin Hayatı, Yaşamı

Oca 18th, 2015

Hz Muhammed’in soyundan geldiği kabul edilen ve Mekke Şerifleri ailesine mensup olan Şerif Hüseyin 1854 ‘ te İstanbul’da dünyaya geldi. 1908’de İkinci Meşrutiyet’in ilanından sonra Mekke Şerifi göreviyle Arabistan’a gönderildi.İngiliz yönetimi ile temasa geçerek Araplar’ın Osmanlı Devleti’nden ayrılmaları yönünde faaliyetler yürüten Şerif Hüseyin, Birinci Dünya Şavaşı’nın çıkması üzerine uygun fırsatın doğduğuna kanaat getirdi ve 1916’da ayaklandı. Kendisine bağlı Araplar, Osmanlı birliklerine ve bölgede hakimiyetinin sembolü olan Hicaz Demiryolu’na saldırdılar ve Osmanlı kuvvetleri İngilizler’in yanı sıra asi Araplarla da mücadele etmek zorunda kaldılar.
Şerif Hüseyin’in savaşın sonunda kurmayı tasarladığı Arap krallığına İngilizler izin vermediler. İngiltere, sadece 1921’de Şerif Hüseyin’in oğullarından Abdullah’ı Ürdün Emiri diğer oğlu Faysal’ı ise Irak Kralı yaptı.Şerif Hüseyin’in halifelik ve Arap Krallığı hayallerine ise, İbn Suud Abdulaziz son verip, Mekke Emiri’ni Mekke’de çıkardı. 1930’a kadar Kıbrıs’ta sürgün hayatı yaşayan Şerif Hüseyin, daha sonra gittiği Ürdün’de 1931’de öldü.

Bir önceki yazımız olan Şah Kulu Hayatı, Yaşamı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Tags:
No comments yet.

kelebek mirc - kelebek sohbet odaları - kelebek chat - zurna mirc - zurna sohbet - güzel sözler

KelebekFinal Ailesi olarak itibari ile güncellenmiştir.

magazin haberleri - güzel sözler - korsan taksi esenyurt - mersin mezar modelleri - mersin escort sitesi - şişli tekel bayi - mersin veteriner