Şakir Kocabaş Hayatı, Yaşamı

Mar 25th, 2014

1945 yılında İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini İstanbul’da tamamladı. 1970 yılında İTÜ Kimya Fakültesi’nden mezun oldu. 1972-86 yıllarında Türkiye ve İngiltere’de kimya sanayiinde teknik ve idari görevlerde bulundu. Bu süre içinde bilim ve dil felsefesi çalıştı. 1985’te yayınladığı İfadelerin Gramatik Ayırımı isimli kitabı düşünce dalında Yazarlar Birliği’nin ödülünü kazandı.

1985-90 yılları arasında Londra Üniversitesi King’s College’da yapay zeka alanında doktora yaptı. Doktora tezinin konusu “Bilginin İşlevsel Sınıflandırılması: Bilimsel Araştırma ve Buluşlar Üzerine Uygulamalar” (Functional Categorization of Discovery) idi. Aynı yıllarda Türkiye’de İlim ve Sanat dergisi ve Hindistan’da Aligarh Üniversitesi tarafından yayınlanan MAAS Journal of Islamic Science dergilerinde İslam, bilim ve felsefe konularında makaleleri ve The Qur’anic Concept of Intellect ve Foundations of Scientific Thought in Islam isimli iki küçük kitabı yayınlandı. 1991 yılında Türkiye’ye döndü. İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. Tübitak Marmara Araştırma Merkezi (MAM)’nde Yapay Zeka Grup Başkanlığı yaptı. 1998 Ağustos ayına kadar MAM’daki görevine de devam etti. İki büyük uluslararası EUCLID simülasyon projesinin proje yöneticiliğini yaptı. Bu projeler 1997 yılında başarıyla tamamlandı. MAM’da “Yılın En Başarılı Projesi” ödülünü kazandı.

Yapay zeka alanında 15’den fazla uluslararası makale ve konferans yayını bulunmaktadır. 2006 yılında İstanbul’da vefat etti.

Bir önceki yazımız olan Şahkerim Kudayberdi Hayatı, Yaşamı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Tags:
No comments yet.

kelebek mirc - kelebek sohbet odaları - kelebek chat - zurna mirc - zurna sohbet - güzel sözler

KelebekFinal Ailesi olarak itibari ile güncellenmiştir.

magazin haberleri - güzel sözler - korsan taksi esenyurt - mersin mezar modelleri - mersin escort sitesi - şişli tekel bayi - mersin veteriner