İbadi’den önemli açıklamalar

Ara 25th, 2014

65465
Soru: Asker ve polis eğitimi konusunda ilerleme sağlanabildi mi? Sayın El İbadi, Sünni aşiretlerin hükümetinize dönük eleştirileri var. Yayınlanan bildiri vardı, silahlandırmadan affa kadar taleplere var. IŞİD ile mücadeleye sekte vurur mu? Sünnilerin taleplerine hükümetiniz bir garanti veriyor mu?

İbadi:
İtirazlara gelirsek ve tenkitlere gelirseniz Irak özgür bir ülkedir, demokratik bir ülkedir. Burada bir takım sıkıntılar var ama büyük ihtilaflar yoktur. Şii bölgelerinde de tenkitler var. Az silahlanıyoruz diye. Sivillerin korunması konusunda tenkitler var. Irak hükümeti uluslararası toplum bile kendini savunacak durumda değildir IŞİD’e karşı.

Uluslararası bağlamda bir desteğin olması gerekiyor. Biz bunu talep ettik. Uçaklar üzerinden bombardıman üzerinden, eğitim açısından talepte bulunduk. IŞİD’i ancak bu şekilde bertaraf edebiliriz. Bu tenkitleri saygı duyarak dinliyoruz. Siyasi durumumuz buna açıktır. Ancak biz bütün aşiretlere elimizi uzatıyoruz. Hali hazırda bu bölgelerdeki savaşçıları, gençleri, cesur gençleri alıyoruz IŞİD’e karşı mücadele etmek için. Ancak herkesi alamayız. Askeri yönden mücadele veriyoruz.

Davutoğlu:
Son dönemdeki gelişmeler sırasında bu konu daha da genişleyecek. Irak’ta yaptığımız eğitim manasında bazı askeri destek çalışmalarımız oldu. Bugün savunma bakanlarımız görüşme yaptılar. Daha kapsamlı neler yapılabilecekse, destek verme konusunda hazırız. Savunma bakanlarımız ilgili güvenlik birimimiz daha detaylı çalışmayı yürütecekler.

Soru: Irak medyasından geliyorum. İki sorum var. Birincisi Davutoğlu’na yönelik. Türkiye’nin rolü veya Türkiye tarafından Irak’a sunulan, terörle mücadele konusunda desteği nedir?
İbadi’ye, Irak Türkiye’den ne bekliyor?

Davutoğlu:
Biraz önce zikrettiğim gibi bu konuda görüşmeler yaptık. Bağdat ziyaretinde de vurguladık. Bugün savunma bakanlarımız bir araya geldiler. Irak merkezi hükümetine destek hususunda her türlü fikre açığız. Oturur bunları değerlendiririz. Yabancı savaşçılar konusunda ise, hiçbir yabancı savaşçının olmaması, Her iki ülkenin halkı dışında hiçbir yabancı güç bu ülkelerde olmamalıdır. Bu çerçevede Türkiye yabancı savaşçılar konusunda ilkesel tutuma sahiptir.

İbadi:
Kesinlikle IŞİD sadece Irak ve Türkiye’nin değil bütün bölgenin güvenliğini tehlikeye sokmaktadır

Başbakan da bu yardımı sunacaklarını söylediler. Askeri, eğitim, silah konusunda bile bu konuşmalar geçti. Listeler sunuldu, onlar hazır olduklarını ifade ettiler. Güçlerimizi seferber ederek bu konuda bütün komşu ülkelerin desteğiyle biz bertaraf edebiliriz bu örgütü.

IŞİD desteği veya ülkelerin, geçişinin kolaylaştırılması konusu söz konusu değildir. uluslararası kanunlar çerçevesinde de bunlar bulunmamaktadır. Türkiye savaşçıların geçmesine izin vermemektedir. Bazıları kimlikleri belirsiz, bu şekilde geçebilmektedir. Ne Türkiye’deki kardeşlerimiz, ne Irak tarafından bu kabul edilebilir değildir. Aynı zamanda oluşumlar, etnik mezhep yönünden çatışmaya biz karşıyız. Suriye’de çatışmalara karşıyız. Her ülkede etnik gruplar azınlıklar var. Bu konuda işbirliği yapmamız gerekiyor.

Kaynak: Hürriyet

Bir önceki yazımız olan Galatasaray'dan dev transfer spor haberi başlıklı makalemizde Galatasaray, Galatasaray haberleri ve galatasaray transfer hakkında bilgiler verilmektedir.

Tags:
No comments yet.

kelebek mirc - kelebek sohbet odaları - kelebek chat - zurna mirc - zurna sohbet - güzel sözler

KelebekFinal Ailesi olarak itibari ile güncellenmiştir.

magazin haberleri - güzel sözler - korsan taksi esenyurt - mersin mezar modelleri - mersin escort sitesi - şişli tekel bayi - mersin veteriner