Fikret Tartan Hayatı, Yaşamı

May 12th, 2014

Fikret Tartan, 1937 yılında Ankara’da doğdu. Ankara Devlet Konservatuarı 1960-1961 ders yılı Tiyatro Bölümü Orta Devre mezunu olan Tartan, 2 Temmuz 1958 tarihinde Çocuk Tiyatrosu Hizmetlisi olarak göreve başladığı Devlet Tiyatroları’nda, 1 Temmuz 1961 tarihinde Stajyer Sanatçı oldu.1 Temmuz 1962’de ise Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nde sanatçı olarak göreve başladı. 11 Ekim 1969 – 17 Ağustos 1978 tarihlerinde TRT’de görev yapan sanatçı, 17 Ağustos 1978 tarihinde tekrar Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’ne dönerek, sanatçı olarak görevine devam etti.1 Aralık 1979 tarihinde İzmir Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü’ne tayin olan Tartan, 9 Aralık 1983 – 5 Eylül 1988 tarihleri arasında İzmir Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü görevini yürüttü. 1 Ocak 1987 tarihinde Rejisör olarak görevine devam eden sanatçı, 26 Ekim 2002 tarihinde yaş haddinden emekli oldu.Bir dönemin “Radyo Tiyatrosu, “Arkası Yarın”, “Unutulmayan Hatıralar”, gibi önemli yayınlarının hazırlayıcısı ve yapımcısı olarak da görev yapan, Türkiye’nin ilk özel tiyatrosu olan Başkent Tiyatrosu’nu kuran, devlet tiyatrolarında çok sayıda oyunda rol alan ve sahneye koyan, tiyatroya katkıları nedeniyle çok sayıda ödülün sahibi olan Fikret Tartan tiyatro dünyasının son dauayenlerindendi. Bir süredir hastanede tedavi gören Fikret Tartan, 5 Aralık 2013 günü öğle saatlerinde hayata gözlerini yumdu.76 yaşında aramızdan ayrıldı. Tartan aynı zamanda Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan’ın babasıydı.Fikret Tartan için 6 Aralık 2013 Cuma günü saat 10.30’da Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi’nde tören düzenlendi. Daha sonra Karşıyaka Beşikçioğlu Camii’nde kılınan öğle namazının ardından Fikret Tartan, Doğançay Mezarlığı’nda toprağa verildi.Görev aldığı oyunlardan bazıları:
Dışarıdakiler, Dön Bana, Küçük Kolombus, Deniz’in Mektubu, Leylek Sultan, Klinik Bir Vaka, Şair Ruhu, Cengizhan’ın Bisikleti, Göç, Suçlu, Baba, Venedik Taciri, Mor Defter.

Bir önceki yazımız olan Fesih Bingöl Hayatı, Yaşamı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Tags:
No comments yet.

kelebek mirc - kelebek sohbet odaları - kelebek chat - zurna mirc - zurna sohbet - güzel sözler

KelebekFinal Ailesi olarak itibari ile güncellenmiştir.

magazin haberleri - güzel sözler - korsan taksi esenyurt - mersin mezar modelleri - mersin escort sitesi - şişli tekel bayi - mersin veteriner